Brugse migratie in beeld

De tentoonstelling Brugse migratie in beeld wil een gezicht geven aan de verschillende nationaliteiten die je in Brugge kan vinden. Aan de hand van verschillende voorwerpen laten deze mensen je kennismaken met hun cultuur. Zeven 'nieuwe' Bruggelingen vertellen over hun land van herkomst, hun aankomst in Brugge, hun integratieproces en hun leven vandaag in Brugge.

Datien (Burundi)
Jacques (Nederland)
Mariola (Italië/België)
Paola (Costa Rica)
Ziba (Iran)
Kacey (Nigeria)

Thema's

Mariola heeft Italiaanse roots. Ze vertelt over het leven van haar ouders en hoe haar moeder in Duitsland terechtkwam. Mariola's moeder schreef haar levensverhaal neer. Mariola is blij dit belangrijk familiedocument te hebben. Ze leest een gedicht voor die haar moeder schreef.

Datien werd geboren in Burundi en verhuisde in 1975 naar België. Hij vertelt over zijn eerste contact met België en later met Brugge. Nederlands leren was een belangrijk onderdeel van zijn integratieproces. Vandaag voelt hij zich een Bruggeling. Hij neemt regelmatig deel aan activiteiten van verschillende Brugse verenigingen. Cultuur en erfgoed zijn belangrijkrijk voor hem, zowel uit zijn vaderland als uit zijn nieuwe thuisland.

Ziba is afkomstig uit Iran en kwam zo'n 2 jaar geleden in Brugge wonen. Ze vertelt over haar eerste indrukken van Brugge, het gevoel om 'Bruggeling' te zijn en over de hindernissen om Nederlands te spreken in Brugge.

Kacey is afkomstig uit Nigeria en kwam zo'n 10 jaar geleden in Brugge wonen. Hij is voorzitter van een West-Vlaamse vereniging van Nigerianen. Erfgoed is erg belangrijk in Nigeria. Hij vertelt over de betekenis van een colanoot in zijn cultuur.

Paola is afkomstig uit Costa Rica. Alhoewel Costa Rica haar nog nauw aan het hart ligt, durft ze zichzelf een echte Bruggelinge te noemen. Taal is de sleutel tot integratie voor haar. Ze toont haar erfgoedvoorwerp en legt uit wat 'pura vida' betekent.

Jacques kwam uit Nederland zich in Brugge vestigen. Hij vertelt over het verschil tussen 'Noord'- en 'Zuid'-Nederland, het belang van de schaatssport als erfgoed en het verschil in beleving van de schaatssport in België en Nederland.

Nirmala is afkomstig uit Nepal. Ze vertelt graag over haar geboorteland. Integratie in een nieuw thuisland betekent heel veel voor haar.